Friday, November 30, 2007

CILO CERDANYA IV

Dorres, santuari de Bell-lloc
Dorres (1.431 m). Emplaçada en una zona protegida de la rufaca, és avui un destacat centre turístic per les seves aigües te rmales sulfuroses. Població molt antiga, els romans l’anomenaven Edors; però restes megalítiques a les rodalies donen testimoni que hom habitava aquest indret des del neolític. Una curiositat dels pagesos del poble és la de ficar destrals de pedra polimentada entre els carreus de l’església, trobades pels voltants. L’església parroquia, romànica, està dedicada a sant Joan Evangelista. A Dorres hi ha actualment restaurants i un hotel, i molt a prop, el Centre Hospitalari de les Escaldes.
Aproximacio
Cal sortir del poble pel carrer de Bell-lloc, on uns senyals grocs i vermells fets amb pintura ens porten als afo-res. A l’esquerra surt la pista (en principi asfaltada) que va al santuari. La deixem.
Itinerari (Temps h.min.)
0.00
Dorres. El camí, ample, s’enfila en direcció W i s’acosta al torrent de Jovell. Pujada suau entre verns, frei-xes i més amunt bedolls. Indret caòtic format per grans blocs de granit arrossegats per antigues glaceres. A la dreta destaca el serrat dels Llops (2.344 m). No triguem a arribar a la carena.
0.30
Coll de Jovell. Veiem davant els masos de Brangolí i Feners. Amplis pastius. Ens desviem a l’esquerra tot seguint per unes marques blaves. Aviat travessem uns prats i descobrim el santuari al fons.
0.45
Santuari de Bell-lloc (1.685 m). Antic monestir. L’església, romànica (s. XII), ha estat restaurada en part. La marededéu bruna es conserva a Dorres. Hi ha el costum, entre els devots que pugen a Bell-lloc, de deixar un tros de pissarra sobre l’altar de la Verge a canvi d’una petició.

OBCAT

ORDEN BONARIA