Monday, December 03, 2007

CILO CERDANYA V


Eina, Eina 2600, pics de Cambresdase
Aquesta muntanya té dues coses especials: el sorprenent circ glacial que en retalla el vessant N, rocallós i escar-pat, i el fet que el seu cim és el millor mirador de la Cerdanya. Si ens hi fixem, situats sobre el coll de la Perxa els Cambresdase són visibles des de força indrets de la plana, fins i tot des de més enllà de Bellver. La seva posi-ció central a l’E, doncs, li propicia un detallat panorama de la comarca. L’ascensió per l’estació d’esquí d’Eina 2600 no és la més bonica ni interessant, però sí la més ràpida i pràctica. La monotonia del recorregut queda en tot moment compensada per la qualitat del paisatge.


Sortida Eina (1.574 m).
Possiblement un dels primers indrets que van ser poblats a la Cerdanya. Església parroquial dedicada a sant Miquel Arcàngel. Ruïnes del castell, d’on van extreure els carreus per cons-t ruir l’actual Ajuntament. Centre turístic per la proximitat de l’estació d’esquí d’Eina 2600, amb urbanitza-ció inclosa.
Aproximació
Sortim d’Eina per la carretera que duu a la propera estació d’esquí d’Eina 2600. Fem un seguit de voltes per la urbanització i deixem el cotxe en el punt a partir del qual és prohibit circular-hi (3,5 km).
Itinerari (Temps h.min.)
0.00
Eina 2600 ( 1. 800 m).Travessem un prat en direcció a la línia d’un telesquí que s’enfila pel serrat de la Font Freda
0.05
Inici del telesquí. Ascensió const ant al costat de l es instal.lacions del remuntador. Més amunt esdevé pronunciada.
0.30
Travessem una pista (2.300 m). Hem fet ja la meitat de camí. Pugem sense variar la direcció a través dels prats (restes de corriol). Ens decantem una mica a l’esquerra fins que atenyem la vora del circ gla-cial de la cara N. Formidable pers-pectiva d’aquest caient, El vial es fa evident (fites). Davant tenim un turó coronat per un gros munt de pedres.
1.10
Cim del Ras (2.600 m). Bon panorama del Capcir i dels massissos del Carlit i de Madres. Seguim el camí marcat que recorre la carena i superem un petit ressalt. Prats que alternen amb pedregam.
1.25
Pic Oest de Cambresdase (2.711 m). Excel.lent vista de la Cerdanya. La plana, contemplada des d’una posició estratègica, s’aprecia en tota l’extensió. Com en la tossa del Pas dels Lladres, contemplar una posta de sol en aquest cim resulta una experiència inoblidable. Continuem per la carena, accidentada a l’esquerra. Baixem a un collet, deixem el camí marcat a la dreta i ens enlairem, amb certa precaució, fins al punt més elevat.
1.45
Pic Central de Cambresdase (2.750 m). Bell paisatge, si bé un xic minvat a la Cerdanya pel cim anterior. Bona perspectiva també de les muntanyes de Carançà i de l’Estanyet, al N de Núria. Veiem davant l’altiplà sempre verd del Capcir, mentre a l’E se’ns destaca, majestuós, el Canigó.

ESBONAMO

ORDEN BONARIA