Thursday, November 22, 2007

CICLO CERDANYA I

Angostrina, Sant Martí , Les Bulloses
Per anar, avui, a l’estany de les Bulloses ja no és necessari seguir l’antic camí d’Angostrina i Sant Martí d’Envalls; una carretera asfaltada, al costst de la Tet, hi arri-ba per Montlluís. No obstant això, és força interessant conèixer-ne aquesta ruta ,utilitzada antany per pastors, traginers i contrabandistes, la qual unia la plana cerdana amb els passos de muntanya que els duien a Acs i Foix per la vall d’Orlu.La vall d’Angostrina, d’origen glacial, és fonda i de vessants drets al principi; però en arribar al pla de les Bones Hores, previ a l’estany de les Bulloses, se’ns obre com un amplíssim ventall ple de verdor.
Sortida
Angostrina (1.370 m). Situat a la carretera que uneix Ur amb Font-romeu. Església, romànica, dedicada a sant Andreu. S’hi conserva una imatge de la Mare de Déu i un retaule procedent de l’ermita de Sant Martí d’Envalls. Prop de la població s’aprecia la Central Solar Thèmis, enmig d’una morena glacial formada per grans blocs de granit.
Aproximació
Del poble surt una pista, al principi asfaltada, que s’interna en la vall. Frondosos boscos de ribera i pastures. Més amunt deixa de ser asfaltada per tornar a ser-ho a continuació. Travessem, sempre a l’esquerra del riu, les feixes Llargues i el pla de l’Avellanet. Finalment augmenta el pendent i arribem al clot on la pista (de nou sense asfaltar) fa una marrada a l’esquerra. En aquest punt hem de deixar el cotxe (4 km). Petit apar-cament i senyal de prohibició de circulació. La capella de Sant Martí d’Envalls és a poques passes a la dreta.
Itinerari (Temp h.min.)
0.00
Sant Martí d’Envalls (1.593 m). Bosc de ribera i pineda de pi negre més amunt. A l’esquerra hi ha una zona de prats. Seguim el camí, empedrat i molt marcat. Terreny granític.
0.15
Prat de Casablanca. Passem a l’altra vora del riu. La cabana del Prat de Cabrera queda a la dreta. Travessem dos prats més: el de les Ànimes i el Miró, verds sota una gran pineda de pi negre que ocupa el vessant de la baga.
0.25
Pont dels Empedrats. Passem de nou a la riba dreta (esquerra nostra). El torrent del Mesclant d’Aigües, que prové de l’estany Llat, s’uneix al riu d’Angostrina. Indret molt bonic. Davant se’ns aixeca el puig del Cap de l’Home, que voregem per la dreta, molt a prop del curs fluvial. A partir d’aquí, la vall comença a eixamplar-se.
0.45
Bac d’Arinsal. A la dreta, a l’altra banda del riu, deixem un refugi i el telecadira que s’enfila al roc de la Calma. Aquesta instal.lació pertany a l’estació d’esquí de Font-romeu. Al fons, llindant amb el bosc, veiem l’es-tany de Pradells.
1.00
Pla de les Bones Hores. Hi arriben pistes i senderons per la dreta. Al final veiem la resclosa de l’embas-sament i l’Hotel Bones Hores. Deixem l’estany de la Bulloseta també a la nostra dreta.
1.30
Estany de les Bulloses (2.017 m). Formidable panorama de les muntanyes que limiten la Cerdanya amb el Capcir i el País de Foix: Puigperic, pic de la Portella Gran i pica Roja. A l’esquerra, el sostre cerdà: la pica del Carlit. Tenim l’Hotel Bones Hores i el xalet-refugi de Combéleran per fer un bon dinar.


PARA MÁS INFORMACIÓN

ESBONAMO

ORDEN BONARIA